Desall Eco Park Contest

Desall Eco Park Contest

New contest on Desall.com: MetaFin and Desall invite you to propose a new concept for a green recreational area that is due to be built in the near future, conceived as an aggregation space for families, a playground for children, an area dedicated to sports, culture, associative activities and events.

MetaFin is the holding society of a group which has been dealing for 40 years in the branch of buying and selling, logistics and transport of frozen seafood products.
We select and offer to our clients the best products caught in every sea in addition to logistical services suitable to their needs.
Always focused on environmental protection, MetaFin’s societies manage platforms and mechanized cold stores with the main use of energy coming from renewable sources (solar panels).

Start creating your inspiration wall using the Inspiration tab and get inspired by the hints of other creatives!

MetaFin is looking for new ideas for the design of a new green area conceived for recreational and aggregation purposes, that will host several structures and suitable equipment.

Guidelines

For the correct realisation of your proposals, keep into consideration the following guidelines:

Area and functions: the area assigned for the project is located within the municipality of Marcon, in the Venice province (Italy) and extends over an area of about 20,000 sqm, part of which will be reserved for the parking lot. You can find the planimetry of the area and various indications on the spaces in the General-layout.PDF attached in the Material files.The area will be open throughout the year. In addition to performing the main function of a recreational and aggregation area for families and children, it will also host eventsexhibitionsshowsthat will take place in the amphitheatre and in other dedicated spaces, also in the evening. For the purpose, the area will also have some spaces clear of any installation or structure, to allow new structural works in the future aimed at the organisation of events or exhibitions.

Aim of the contest: you are invited to propose concepts for the design of the area, presenting it in every respect, also specifying walkways and other furnishing or functional elements (lights, bins, benches, etc.) that shall be included according to your project idea. In addition to including the mandatory elements specified below, you are free to propose other elements at your discretion.

Elements to include in the area: you are invited to propose where to place some furnishing elements and recreational structures, preferably choosing from products already available on the market, including furnishing items and other structures suitable for outdoor use. In particular, you are required to include:

Furnishing items and recreational structures:
15 tables 10-15 m long, to accommodate up to 30 people each, equipped with a reasonable number of electric plugs and possibly charging stations for electronic devices;
15 barbecues of medium-large size, each placed at the head of each table, for shared use;
40 swings, all gathered in the same area and possibly lined up;
3 regular-size futsal fields (Five-a-side football), with minimum length of 25 m and minimum width of 15 m;
1 regular-size half-basket field, 14 m long and 15 m wide;
1 anti-shock rubber mat, measuring 20×20 m, with water sprinkles from below and possibly equipped for light games too;
3 in-ground trampolines, of 10-12 sqm;
5 ropeways 15-20 m long, disseminated across the area, with a maximum height from the ground for the user of 1 m;
– (optional) 1 open slide, 15-20 m long, equipped with an access ladder;
– (optional) 1 skate park, small size.
At your discretion you may also propose other elements not included in the list to install inside the area, with the aim of making it as welcoming and functional as possible.


Other structures:
Park entrance, with ticket booths, entrance/exit turnstiles and LED screen for communications, placed in the east side of the area (see General-layout.PDF in the Material files);
1 half-moon shaped amphitheatre, with front stage for shows measuring 15×10 m and a capacity of 300 seats.The amphitheatre shall be placed in such a way that the seats are not visible from the entrance, creating a hill with its back side;
3 WC areas, each with at least 20 bathrooms, sinks, water catchments;
8-10 prefabricated wooden structures, of about 100 sqm each, built on a single storey and gathered in the same area. These structures will be destined to hosting sports, associative activities, events, birthday parties, etc. in addition to some small commercial businesses (bar, hairdresser, nails maker, etc.).

Infrastructure:
– The entire area will be fenced;
– Wherever needed for your project, specify the end points for electric plugslighting or water catchments;
– Include walkways and other furnishing or functional elements (lighting, bins, benches, etc.).

In addition to including the elements described above, make sure that some areas remain clear of any structure or installation, so that they may be used for special events, temporary shows, exhibitions, or to host future installations, etc.

Trees/vegetation or other concealing elements:
In order to make the area even more comfortable and functional, you are required to include various trees, suitable for the typical geographic area, preferring common and local species. In particular, you are required to provide:
Masking with trees or alternative elements, to delimit the boundaries with the property present inside the area, specified as “Private property – No design area” in the General-layout.PDF attached, not covered by the contest;
Abundant planting of medium-large sized trees, to offer wide shade on the walkways and resting areas (such areas shall be specified by you in your project concept);
Planting of vegetation all along the ditch – placed on the south end of the area – with mosquitos and insects-repellent plants.

Style and materials: the area you design shall have an environmentally aware style, inspired by ecological themes, that will also result in the use of wood and other natural materials, minimising the use of cement.

Required materials: you are invited to present your project also providing its planimetry, that should clearly show the positioning of the elements, the use of the spaces and the overall functioning of the area. You are also required to attach some photo-realistic viewsthat may well show the various functions of the park and to provide some indications on the proposed vegetation. In addition to the five images available from the upload form, you may attach additional and more in-depth materials inside a .ZIP archive (further images, planimetry, DWG file, etc.).

Awards:- 1°: €5000
The selection of the winner by MetaFin will be the result of an unquestionable evaluation and it will take into account originality, feasibility and consistency with the brief presented.

Deadline:- 09-09-2019

Take this challenge